Letsel na verkeersongeval? Zo claim je letselschade
Als je een verkeersongeval hebt gehad dat niet jouw schuld was, kun je andere partij hiervoor aansprakelijk houden. Je kunt dan de letselschade op deze partij verhalen. Dit bestaat uit een schadevergoeding voor alle directe en indirecte kosten die je hebt gemaakt ten gevolge van het verkeersongeval. Hoe kun je de letselschade nu claimen? Hieronder leggen wij het stap voor stap uit.
Stap 1: Verzamel voldoende bewijs
Je kunt natuurlijk een hoge schadevergoeding eisen, maar het is dan wel belangrijk dat je dit goed kunt onderbouwen. Bewaar daarom alle bonnetjes, rekeningen en bewijzen van alle gemaakte kosten. Denk hierbij aan medische kosten, kosten voor schade aan je voertuig en spullen, derving door arbeidsongeschiktheid en huishoudelijke kosten. Houd dit ook bij in een duidelijk overzicht.
Stap 2: Stel de tegenpartij op tijd aansprakelijk
Nu je weet welke kosten er zijn voortgevloeid uit het verkeersongeval kun je de tegenpartij aansprakelijk stellen. Het is wel belangrijk dat je dit op tijd doet, namelijk binnen drie jaar Als je dit niet doet, kan de letselschadezaak namelijk verjaard zijn. Het aansprakelijk stellen van de andere partij doe je via het schadeformulier van je verzekeraar.
Stap 3: Span eventueel een rechtszaak aan
Is de tegenpartij het niet eens met de schadevergoeding? De tegenpartij kan ervoor kiezen om schuld te erkennen, gedeeltelijk te erkennen of te ontkennen. In de laatste twee gevallen kun je ervoor kiezen om een rechtszaak aan te spannen, zodat je wellicht de gehele schadevergoeding nog krijgt.